~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

!!

!!
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

~


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι - Ελληνικός Πολιτισμός - "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
.................................................................~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τελευταίες Ειδήσεις

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Οι Ελληνες πάνε και στη Φινλανδία...

  ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Ψάχνουν δουλειά και μία καλύτερη ζωή στον παγωμένο Βορρά

Τι γυρεύει ένας Ελληνας στη Φινλανδία; Αυτή την ερώτηση άκουγε ο κ. Μάνος Κυριαζής όταν πριν τέσσερις δεκαετίες αποφάσιζε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί για πάντα στο παγωμένο Ελσίνκι. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι σήμερα, συνεχώς θα κατέφταναν Ελληνες στο μαγαζί του για να του ζητήσουν δουλειά στην ελληνική ταβέρνα που έχει εδώ και 30 χρόνια.

«Ημουν ναυτικός και πριν 40 χρόνια αποφάσισα να μείνω στο Ελσίνκι. Δεν το μετάνιωσα, πήγα καλά στη ζωή μου. Το κυριότερο είναι που σπούδασα τα παιδιά μου, ο γιος μου έχει διδακτορικό στη Χημεία. Στην αρχή ήταν δύσκολα, ειδικά εκείνα τα χρόνια που ήρθα εγώ στη Φινλανδία ήταν όλα πιο ζόρικα. Συνήθισα όμως με τον καιρό» λέει στο protothema.gr που τον συνάντησε έξω από το «καμάρι» του, την ελληνική ταβέρνα «Minos». Μας εξηγεί ότι και εκεί υπάρχουν δυσκολίες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και συνεχώς γίνονται περικοπές, ωστόσο την ίδια στιγμή πρόκειται για ένα κράτος που βρίσκεται κοντά στον πολίτη με σημαντικές παροχές και εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το μεγάλο παράπονο των περισσότερων είναι η ακρίβεια της ζωής: «Φανταστείτε ότι μόνο το ενοίκιο για το εστιατόριό μου είναι στα 22.000 ευρώ!» λέει ο κ. Κυριαζής.


Το εστιατόριο «Minos» βρίσκεται μέσα στο πολύ γνωστό εμπορικό κέντρο Kampii και φημίζεται για το καλό του φαγητό που αποτελεί γαστρονομικό στέκι όχι μόνο για Ελληνες αλλά και για Φινλανδούς. Το τελευταίο διάστημα αποτελεί πόλο έλξης και για… υποψήφιους υπαλλήλους. «Εχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων που λόγω της κρίσης φτάνουν ακόμα και στη μακρινή Φινλανδία. Εδώ στο μαγαζί έρχονται πολλοί και μου ζητάνε δουλειά. Και όχι μόνο Ελληνες, έρχονται και Αλβανοί που φεύγουν από τη χώρα μας και ψάχνουν αλλού καλύτερες συνθήκες».
Πρόσφατα στο προσωπικό του κ. Κυριαζή, προστέθηκε και ο 35χρονος Μάνος από τη Ρόδο. «Είκοσι μέρες έχω στη Φινλανδία. Είμαι οικονομικός αλλά και ερωτικός μετανάστης. Δεν πήγαινε άλλο στην πατρίδα. Η ζωή είναι καλύτερη εδώ, μόνο ένα αρνητικό έχει. Μου λείπει ο ήλιος της Ελλάδας» λέει στο protothema.gr.
Οι πολιτικές συζητήσεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα δεν λείπουν ποτέ από τα τραπέζια του «Minos». Δύο Ελληνες που έχουν πάει για έναν απογευματικό, μερακλίδικο καφέ σπεύδουν να μας πουν πώς βλέπουν τα πράγματα στην πατρίδα: «Μας πληγώνουν όσα γίνονται στην Ελλάδα και μας κάνει εντύπωση που όσοι φταίνε για την κατάσταση έχουν το θράσος να δείχνουν με το δάχτυλο. Και μπορεί η Φινλανδία να κράτησε αυστηρή στάση απέναντι στην Αθήνα στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα».

Πάνω από 1.000 Ελληνες στη Φινλανδία

Ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στη Φινλανδία έχει αυξηθεί πολύ στα χρόνια της κρίσης. Ενώ πριν λίγα χρόνια δύσκολα έβρισκες Ελληνα, τώρα στην παγωμένη αυτή χώρα του Βορρά και κυρίως στο Ελσίνκι έχουν μετεγκατασταθεί περισσότεροι από 1.000 συμπολίτες μας. Η ελληνική κοινότητα είναι δραστήρια και συνεχώς διοργανώνονται πολλές δράσεις για να μένει ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, κυρίως μέσω του «Σύνδεσμου Ελλήνων Φινλανδίας».

Διαφορές στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας (κατά μέσο όρο)
Μπύρα (0,5 λίτρα) Ελλάδα: 3.00 €, Φινλανδία: 5.50 € Διαφορά: +83.33%
Καπουτσίνο Ελλάδα: 2.94 €, Φινλανδία: 3.14 €, Διαφορά: +6.70%
Coke/Pepsi (0,33 λίτρα) Ελλάδα: 1.41 €, Φινλανδία: 2.21 €, Διαφορά: +56.33%
Νερό (0,33 λίτρα) Ελλάδα: 0.50 €, Φινλανδία 1.56 €, Διαφορά: +212.76%
Φρέσκο ψωμί (μισό κιλό) Ελλάδα: 0.84 €, Φινλανδία: 1.96 €, Διαφορά: +133.97%
Στήθος κοτόπουλο φιλέτο Ελλάδα: 6.68 €, Φινλανδία: 9.71 €, Διαφορά: +45.33%
Πορτοκάλια (το κιλό) Ελλάδα: 0.93 €, Φινλανδία: 1.83 €, Διαφορά: +96.88%
Ντομάτες Ελλάδα: 1.26 € , Φινλανδία: 3.21 €, Διαφορά: +154.53%
Τσιγάρα Ελλάδα: 4.00 €, Φινανδία: 6.00 €, Διαφορά: +50.00%
Εισιτήρια ΜΜΜ Ελλάδα: 1.20 €, Φινανδία: 3.00 €, Διαφορά: +150.00%
Ταρίφα ταξί Ελλάδα: 3.00 €, Φινλανδία: 6.00 €, Διαφορά: +100.00%
Ενοίκιο γκαρσονιέρα (κέντρο) Ελλάδα: 247.62 €, Φινλανδία: 697.77 €, Διαφορά: +181.79%
Μέσος μισθός Ελλάδα: 833.98 €, Φινλανδία: 2,192.82 €, Διαφορά: +162.93%

___________
http://www.sofiatimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου